Miért mobilház, és ha már az, hová telepíthetem?

A mobilház-technológia szülőhazája Amerika, ahol nagyon sokat költözködnek és az emberek gondolkodása a lakással kapcsolatosan különbözik az Európai emberétől.
Amerikában az emberek egy része nem adja el otthonát, hogy az új helyen vehessen egy másikat, hanem egyszerűen felszereli a megszokott lakás kerekeit, vagy hív egy szállító céget, majd elszállítják azt, mondjuk a keleti partról a nyugatira.
A tengerentúlon a családi házak 8-10 százalékát teszik ki ezek az igazi könnyűszerkezetes készházak, melyek köszönhető teherhordó alvázuknak szállíthatóak is.

Kép 30Döbbenetes, de az USA-ban már 1920-ban létezett szabályozás azokra a parkokra, ahol akár több száz ilyen mobilház is elhelyezhető. Mára azonban kicsit megváltozott a helyzet. A mobilházak iránti érdeklődés ugyan nem csökkent, csak az indok változott kissé. Rengeteg embernek nem telik igazi amerikai könnyűszerkezetű házak megvalósítására azért, mert a telek ára igen magas, ezért inkább mobilházat vesznek, amit mobilház-parkokban, vagy városoktól messzebb eső telkeken helyeznek el. Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy léteznek olyan telkek, amit még egy gazdagabb ember sem tud megvásárolni, mivel állami tulajdon, vagy természetvédelmi terület, de több országban lehetőség van arra, hogy ilyen helyen helyet béreljenek mobil házuk részére.

“Komfort alapján a mobilházak egyes típusai semmiben sem különböznek mondjuk egy átlag kő (panel) házétól, sőt. Kaliforniában, az óceán partján találunk olyan mobilházat, több mint egymillió dollárt kérnek. A földért, amire leállították, havonta 2700 dollárt kell fizetnie a boldog “szegény” amerikainak, miközben szabadon teniszezhet a mobilházpark közösségi sportcentrumában. A több elemből álló házban több hálószoba, két fürdőszoba és két nappali található. Persze a kilátásról se feledkezzünk meg.” Kattintson ide és megtekinthet egy Amerikai mobilházparkot.

Manapság hazánkban is egyre nagyobb igény mutatkozik a technológia iránt, amely a mobilitáson kívül, akár kéthetes gyártási idejével, kiváló hőszigetelő tulajdonságaival is hódít. (Nagyon fontos itt elmondani, hogy  a mobilházak reklámanyagaiban szereplő magas hőszigetelési érték akkor tekinthető valósnak, ha az a 10 cm-t meghaladja, általánosan 4-5 cm szigetelést alkalmaznak a gyártók, ami gyakorlatilag egy lakókocsi szigetelésével egyenértékű. Horizont Mobilház=20cm hőszigetelés!)
A mobilház szerkezete hasonló a könnyűszerkezetes házak szerkezetéhez, de itt nem készül alapozás.

Mivel a mobilházak nincsennek helyhez kötve, ezért igazán a világ nagy részén nem számítanak ingatlannak, hiszen ingóságok, ezért áltlában építési engedélyt sem kell rá kérni! (A magyar törvényi szabályozást a lap alján olvashatja!)

Közúton 3 méteres szélességig könnyedén szállíthatóak, ennél nagyobb méretű épületeket több darabban lehet a helyszínre szállítani, majd ott kell összeállítani a kivitelezőnek.
Mobilházakból akár többszáz négyzetméteres épületek is kivitelezhetőek.
A mobilházak a jó szigetelés miatt fűtés és hűtésrendszerrel ellátva egész éves használatra alkalmasak.

Jogi szabályozások:

Az egész világon nagyon kevés kivétellel a jogszabályok ismerik a mobilházak fogalmát.
Ezért a legtöbb helyen ezen ingó épületeknek létjogosultságot ad, mint például campingek, vikkend telkek, vagy mobilház parkok.
Magyarországon a jogszabály nem ismeri a mobilház fogalmát!
Az OTÉK többször lett módosítva, de ebbe nem került bele ezen épületek definíciója, ezért a mobilházakkal kapcsolatos elképzelések a legtöbb esetben  tévesek.
Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 2.§-ában megfogalmazott fogalom-meghatározás értelmében.
Építmény: építési tevékenységgel létrehozott, illetve késztermékként az építési helyszínre szállított, – rendeltetésére, szerkezeti megoldására, anyagára, készültségi fokára és kiterjedésére tekintet nélkül – minden olyan helyhez kötött műszaki alkotás, amely a terepszint, a víz vagy az azok alatti talaj, illetve azok feletti légtér megváltoztatásával, beépítésével jön létre. Az építményhez tartoznak annak rendeltetésszerű és biztonságos használatához, működéséhez, működtetéséhez szükséges alapvető műszaki és technológiai berendezések is (az építmény az épület és műtárgy gyűjtőfogalma).
Épület: jellemzően emberi tartózkodás céljára szolgáló építmény, amely szerkezeteivel részben vagy egészben teret, helyiséget vagy ezek együttesét zárja körül meghatározott rendeltetés vagy rendeltetésével összefüggő tevékenység, avagy rendszeres munkavégzés, illetve tárolás céljából.

Mindenképpen javasoljuk, hogy ha mobilházat szeretne vásárolni, akkor a helyi Önkormányzat Építési Hatóságával szíveskedjen egyeztetni.